acsCrane – ammattilaisen työkalu
acsCrane on urakointikäyttöön suunniteltu kuormaimen ohjausjärjestelmä. Laadukkaaseen ventiilistöön yhdistettynä saadaan kuormaimesta maksimaalinen hyöty ja työ on sujuvaa. Tarkka ja tunnokas ohjaus takaa kaluston ja jäävän puuston kunnossapysymisen.
Järjestelmässä on kolmet asetukset venttiilien ohjaukseen. Tämä mahdollistaa kuljettaja/työkalukohtaiset asetukset.
Järjestelmä on nopea ja helppo asentaa ja kompaktin kokonsa ansiosta se sopii ahtaaseenkin ohjaamoon. Voit ohjata sillä myös etukuormaajaa, mikäli nosturin johtosarja ei ole käytössä.
ERGONOMISET OHJAUSKOTELOT
Järjestelmää ohjataan joystickeillä, jotka on asennettu ergonomisiin koteloihin. Joystickkiä voi kiertää kotelossa +-15 astetta. Kotelot ovat 1 mm pulverimaalattua teräslevyä, joten kotelot on helppo kiinnittää haluamallaan tavalla. Lisää mukavuutta tuo kotelon päällä oleva pehmuste. Kotelot liitetään järjestelmäänä liittimillä ja ne on tarvittaessa helppo poistaa esim. toukotöiden ajaksi.
Koteloissa on joystickkien lisäksi tukijalkojen ohjauskytkimet, avainkytkin järjestelmän aktivointiin ja potentiometri liikenopeuksien pikasäätöön. Potentiometrin vaikutus on valittavissa liikekohtaisesti.
YHDEN ÄLYBOKSIN TAKTIIKALLA
Järjestelmän ydin on 3,2” värinäyttö, joka ohjaa venttiilejä kuljettajan ohjauksen mukaisesti. Näytöltä pääsee muuttamaan järjestelmän asetuksia, säätämään venttiilien ohjausparametrit ja näytöllä ilmaistaa mahdolliset viat.
Selkeä käyttöliittymä on saanut runsaasti kehuja: Olennainen tieto on nähtävissä yhdellä vilkaisulla.
Näytön mukana toimitetaan RAM-kiinnike, jolla näyttö saadaan optimaaliseen asentoon.
ASENNUSESIMERKKEJÄ
Kone: FMG 678 Minibrunett
Venttiili: Monsun-Tison HV07
Paikka: Lammi
Kone: Jarcrac
Venttiili: Hydrocontrol EX38
Paikka: Karviankylä
Ensiasennusventtiili Rotecin kahvoilla varustettuna ei toiminut kunnolla, ja koneeseen aennettiin Hydrocontrol EX38-venttiili ja acsCrane-ohjeusjärjestelmä.
Samalla koneen hydrauliikkaa muutettiin ja tehtiin muitakin parannuksia. Koneen käytettävyys nousi uudelle tasolla helpon säädettävyyden ja kuskikohtaisten säätöjen myötä ja luotettavuus uusien komponenttien myöstä.
Uusina ominaisuuksina testattiin penkin suunta-anturi ja käsiajot. Suunta-anturin mukaan voidaan asettaa liikesuunnat vaihtumaan automaattisesti, esim runko-ohjaus. Käsiajolla liikkeitä voidaan ajaa näytön painikkeista alennetulla nopeudella, joten nosturi saadaan vikatilanteessakin turvallisesti nippuun ja kone ajettua parempaan paikkaan korjausta varten.
Kone: Kindai S12
Venttiili: Hydrocontrol EX38
Paikka: Kovero
Kone: Kockums 84-35 vm.1985
Venttiili: Monsun Tison HV03
Paikka: Rauma
Kone: Lautta
Venttiili: Parker K170
Kuormain: Loglift 300
Paikka: Lappeenranta
Kone: Lokomo FMG 910 vm. 1990
Venttiili: Monsun Tison HV09
Paikka: Sastamala
Kone: Lokomo 909 vm. 1988
Venttiili: Monsun Tison HV07
Paikka: Kajaani
Kone: Lokomo 910 vm. 1987
Venttiili: Monsun Tison HV09
Paikka: Viitaniemi
Kone: Norcar ajokone
Venttiili: Monsun Tison
Paikka: Orivesi
Kone: Norcar 600
Venttiili: Monsun Tison
Paikka: Metsälä
Kone: Norcar 490
Venttiili: Monsun Tison
Paikka: Hämeenkoski
Kone: Ponsse Cobra HS10 1999
Venttiili: VOAC K170LS
Paikka: Honkilahti (Eura)
Omistaja: Seppälän Metsätyö Oy
Koneessa oli Knutsson PVC -ohjausjärjestelmä ja se vaihdettiin acsCraneen. Kuormaimen perustoimintojen lisäksi järjestelmä ohjaa nosturin kallistusta ja antaa Opti-hakkuujärjestelmälle signaalit rotaattorin ja käsisyötön ohjaukseen.
Kone: Ponsse Cobra HS15
Venttiili: Monsun-Tison K170
Paikka: Nousiainen
Kone: Ponsse S10 1995
Venttiili: VOAC HV09
Paikka: Pitkäjärvi (Somero)
Omistaja: Koneurakointi K & M Laurila Ky
Kuormain pätki satunnaisesti ja käytös muuttui päivän mittaan huomattavasti. Kustannustehokaana ratkaisuna koneen omistaja päätyi uusimaan koko ohjausjärjestelmän. Koneen käytettävyys nousi uudelle tasolla helpon säädettävyyden ja kuskikohtaisten säätöjen myötä ja luotettavuus uusien komponenttien myöstä. Sähköasennus ja käytttöönotto kesti puolisen päivää ja urakoitsijalle asennusten viimeistely, kuten joystick-boxien kiinnitys. Järjestelmä ohjaa kuomaimen lisäksi runko-ohjausta ja sermiä.
Kone: Ponsse S15
Venttiili: VOAC HV07
Paikka: Kyynärö
Kone: Valmet 832 vm. 1987
Venttiili: Monsun Tison HV09
Paikka: Simo
Omistaja: xx xx
Kone: Valmet 836 vm. 1989
Venttiili: Monsun Tison HV05
Paikka: Längelmäki
Omistaja: Timo Vainikkala
Kone: Valtra 8750
Venttiili: Parker P90LS
Paikka: Vesanto
Vanhan Monsun Tison venttiilin elinkaari alkoi olla loppusuoralla ja pöllistä saadun pusun seurauksena yksi kara jumitti satunnaisesti. Koneessa kävi useampi venttiili kokeilussa ja Esa-Jussi Jalasaho päätyi laittamaan acsCranen kaveriksi Parkerin venttiilin, eikä ole valintaansa katunut. Huoletonta ajoa on riittänyt niin metsässä kuin maatilan moninaisissa nostotehtävissä.
Kone: Valtra 6600
Venttiili: Bucher LVS08
Paikka: Kannusjärvi
Koskisen Höyläpuu Oy:n Risto Koskisen kuormaimen hallinta oli haastavaa, koska kuormain toimi ennalta-arvaamattomasti. Kuormaimen venttiiliin ei enää saa karoja ja muita varaosia ja siitä päätettiin tehdä niin hyvä kuin mahdollista vaihtamalla ohjausjärjestelmä parhaaseen. acsCrane toi kuormaimen käyttöön kaivattua säädettävyyttä ja kuormaimen loputkin temppuilut saatiin pois, kun sitä päätettiin ajaa vakiopaineisena LS-pumpusta huolimatta. Risto on ollut tyytyväinen ohjausjärjestelmään työskenneltyään sillä parisen vuotta.
Kone: Valtra 6650
Venttiili: Danfoss PVG32
Kuormain: Kronos
Paikka: Joutsa
Kone: Valtra 6650
Venttiili: Hydrocontrol EX38
Kuormain: Kronos 4000
Paikka: Joroinen
Kone: Valtra
Venttiili: Hydrocontrol EX38
Paikka: Juankoski
Kone: Valtra 6400
Venttiili: BLB Hydraulics BC60
Paikka: Parola
Omistaja: Jyrki Salonen
Kone: Valtra 6800
Venttiili: Hydrocontrol EX38
Kuormain: BMF
Paikka: Sastamala
Kone: Valtra 6800, Farmi
Venttiili: Parker L90LS
Paikka: Kangasala
Kuormaimessa oli mehukepit ja se oli liian hidas ja vaikeasti hallittava. Heikki Toiva hankki käytetyn ajokoneen venttiilistön ja keulapumppupaketin ja Voltake Oy teki koneesen ensimmäisen acsCrane-ohjausjärjestelmän proton helmikuussa 2015. Voltake Oy myös tutki mitä venttiilistö oli syönyt ja piirsi hydraulikaavion, jonka mukaan Heikki teki hydrauliasennukset. Heikki käyttää kuormainta puunajon lisäksi maatilan muihin nostotöihin, kuten paalien siirtelyyn. Hän on ollut tyytyväinen hankintoihinsa ja erityisesti ohjausjärjestelmän helppokäyttöisyyteen ja kompaktiin rakenteeseen.
Kone: Volvo, Jenz, Loglift
Venttiili: Parker P90LS
Paikka: Petäjävesi
PR-Sora Oy:n yrittäjä Pasi Rautiainen päätyi päivittämään hydraulisesti esiohjatun venttiilistön sähköohjattuun. Venttiiliksi valikoitui Bucher LVS ja ohjausjärjestelmäksi acsCrane.
Ota yhteyttä ja kysy lisää!